Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Tarta a la pierogi ruskie [PRZEPIS]

mad
Tarta z nadzieniem ruskim to sposób na niebanalny obiad.
Tarta z nadzieniem ruskim to sposób na niebanalny obiad. Agnieszka Kałużna
Przepis na niebanalną tartę.

Przepisem na tartę o smaku pierogów ruskich podzieliła się z nami Agnieszka Kałużna, kulturo­znawca i muzyk. Na co dzień mama małego alergika. Autorka bloga Lisiecka Przystań. Kucharka z zamiłowania.
– Kulinarne eksperymenty sprawiają mi ogromną frajdę, a ograniczenia są bardziej wyzwaniem, niż barierą. Gotowanie to naprawdę niezła przygoda! – mówi.

Składniki na ciasto

  • 90 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki z prosa
  • 85 g zimnego masła
  • 3 jajka przepiórcze albo jedno małe kurze
  • 3 łyżki wody mineralnej (zimnej!)
  • szczypta soli


Składniki na farsz

  • 2,5 dużego ziemniaka (albo 4 średnie) - ugotowane i przeciśnięte przez praskę
  • średnia czerwona cebula
  • 250 g (kostka) białego sera (najlepiej tłustego)
  • 100 g kefiru lub kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, kurkuma
  • oliwa z oliwek


Wykonanie

Ciasto. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, wysypać na stolnicę. Masło posiekać z mąką (jak na kruche ciasto). W połowie siekania, w środku masy zrobić dołek, wbić jajko/jajka i wlać wodę. Zagnieść szybko zwięzłe ciasto (nie przejmujcie się, jeśli składniki nie od razu się połączą - masło w końcu ociepli się od temperatury rąk i sklei mąkę). Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Można też wykleić ciastem formę i wstawić do lodówki.
Jeżeli nie wyklejaliście ciastem formy, po wyciągnięciu z lodówki należy je rozwałkować (można między dwoma kawałkami folii spożywczej) i przenieść na formę, wykleić ją równo, nadmiar ciasta obciąć i wykorzystać do czegoś sensownego (np. tartaletki). Piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Farsz. Ziemniaki ugotować w osolnej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać 1/2 lub 3/4 łyżeczki kurkumy, podsmażyć kilka(naście) sekund, dodać pokrojoną drobno cebulę. Posolić. Podsmażyć na trochę zmniejszonym ogniu kilka minut. Dodać do masy ziemniaczano-serowej. Doprawić solą i pierzem. Na końcu dodać kefir lub śmietanę. Wymieszać. Konsystencja powinna być aksamitna, ale nie płynna. Tartę wyciągnąć z piekarnika, wypełnić masą „ruską” i wstawić z powrotem na 30 min. Po 15 min. wyłączyć dolną grzałkę. Można włączyć termoobieg na ostatnie 10 min.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska