Przepisem na tartę o smaku pierogów ruskich podzieliła się z nami Agnieszka Kałużna, kulturoznawca i muzyk. Na co dzień mama małego alergika. Autorka bloga Lisiecka Przystań. Kucharka z zamiłowania.
– Kulinarne eksperymenty sprawiają mi ogromną frajdę, a ograniczenia są bardziej wyzwaniem, niż barierą. Gotowanie to naprawdę niezła przygoda! – mówi.
Składniki na ciasto
- 90 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 40 g mąki z prosa
- 85 g zimnego masła
- 3 jajka przepiórcze albo jedno małe kurze
- 3 łyżki wody mineralnej (zimnej!)
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 2,5 dużego ziemniaka (albo 4 średnie) - ugotowane i przeciśnięte przez praskę
- średnia czerwona cebula
- 250 g (kostka) białego sera (najlepiej tłustego)
- 100 g kefiru lub kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, kurkuma
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Ciasto. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, wysypać na stolnicę. Masło posiekać z mąką (jak na kruche ciasto). W połowie siekania, w środku masy zrobić dołek, wbić jajko/jajka i wlać wodę. Zagnieść szybko zwięzłe ciasto (nie przejmujcie się, jeśli składniki nie od razu się połączą - masło w końcu ociepli się od temperatury rąk i sklei mąkę). Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Można też wykleić ciastem formę i wstawić do lodówki.
Jeżeli nie wyklejaliście ciastem formy, po wyciągnięciu z lodówki należy je rozwałkować (można między dwoma kawałkami folii spożywczej) i przenieść na formę, wykleić ją równo, nadmiar ciasta obciąć i wykorzystać do czegoś sensownego (np. tartaletki). Piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Farsz. Ziemniaki ugotować w osolnej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać 1/2 lub 3/4 łyżeczki kurkumy, podsmażyć kilka(naście) sekund, dodać pokrojoną drobno cebulę. Posolić. Podsmażyć na trochę zmniejszonym ogniu kilka minut. Dodać do masy ziemniaczano-serowej. Doprawić solą i pierzem. Na końcu dodać kefir lub śmietanę. Wymieszać. Konsystencja powinna być aksamitna, ale nie płynna. Tartę wyciągnąć z piekarnika, wypełnić masą „ruską” i wstawić z powrotem na 30 min. Po 15 min. wyłączyć dolną grzałkę. Można włączyć termoobieg na ostatnie 10 min.
Źródło: Agencja TVN
