Zapiekanki to sposób na szybki i pyszny obiad.
Zapiekanka estońska z mięsa, kaszy i kapusty kiszonej [PRZEPIS]
Składniki:
- 900 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 600 g kapusty kiszonej
- 200 g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 cebule posiekane drobno
- 1 szklanka bulionu lub wody
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Wideo