https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Zapiekanka estońska z mięsa, kaszy i kapusty kiszonej [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zapiekanka estońska z mięsa, kaszy i kapusty kiszonej to pomysł na szybki obiad.
Zapiekanka estońska z mięsa, kaszy i kapusty kiszonej to pomysł na szybki obiad.
Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Spróbujcie!

Zapiekanki to sposób na szybki i pyszny obiad.

Zapiekanka estońska z mięsa, kaszy i kapusty kiszonej [PRZEPIS]

Składniki:

  • 900 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 200 g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule posiekane drobno
  • 1 szklanka bulionu lub wody

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska