
Co na obiad? Zobacz nasze propozycje na pyszne obiady na marzec 2025. Na zdjęciu kasza kuskus z tuńczykiem, groszkiem i pomidorem. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
![Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/75/3d/621defb519f3f_o_xlarge.jpg)
Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem [PRZEPIS]
Składniki
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
Świeży szpinak – 200 g
Świeży groszek – 200 g
Pestki dyni obrane – 3 łyżki
Start parmezan – 0,5 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.
![Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/93/d0/621deff612053_o_xlarge.jpg)
Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) [PRZEPIS]
Składniki
2 kg białej cebuli
4 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
6 gałązek świeżego tymianku
125 ml białego wina wytrawnego
80 ml Sherry
2 l bulionu drobiowego
6 kromek chleba maślanego własnego wypieku
250 g startego sera Cheddar
Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę, aby puściła sok.
Lekko odciśniętą cebulę wrzucić na roztopione masło i smażyć około 2 godziny.
Dodać czosnek, sól, pieprz i tymianek, dalej smażyć i mieszać od czasu do czasu, aby cebula nie przywierała. Cebula jest gotowa, gdy zmieni kolor na bursztynowy.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Następnie masę cebulową zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Pod koniec gotowania dodać wino i sherry, doprawić solą i pieprzem,
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, gotową zupę rozlać do żaroodpornych misek.
Każdą kromkę chleba ułożyć na wierzchu zupy i posypać serem. Piec około 20 minut aż ser się zarumieni.
Zupę podawać gorącą.
Przepis Katarzyny Helbin, właścicielki i szefowej kuchni Willi Fryderyka w Krakowie
![Pizza z patelni [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/4f/81/621df037d433c_o_xlarge.jpg)
Pizza z patelni [PRZEPIS]
Składniki:
Ciasto:
140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
90 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
pół łyżeczki cukru
1,5 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
Sos pomidorowy:
5 łyżek passaty pomidorowej
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki czosnku
szczypta cukru
sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
ser mozzarella tarty Mlekpol
salami
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.
Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.