5 z 17
Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym [PRZEPIS]...

Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym [PRZEPIS]

Składniki
100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
25g orzeszków pinii lub nerkowca
2 ząbki czosnku
2 garście liści świeżej bazylii
100 ml oliwy z oliwek
10 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

6 z 17
Chilli con carne z nachosami [PRZEPIS]...

Chilli con carne z nachosami [PRZEPIS]

Składniki:
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
120 g czerwonej fasolki z puszki
100 g kukurydzy z puszki
1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
1 cebula
100 g sera żółtego
1 opakowanie chipsów nachos
2 łyżki oleju
300 ml wody

Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.

7 z 17
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w piekarniku [PRZEPIS]

Składniki na ciasto pierogowe
ziemniaki – 250 g
mąka – ok. 0,5 szklanki
masło – 1 łyżka
kasza manna – 3 łyżki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
małe jajko – 1 sztuka
sól – do smaku

Składniki na farsz do pierogów
kurczak (pierś) – ok. 200 g
suszone pomidory – 80 g
ser feta – 80 g
sól, pieprz, papryka

Dodatkowo do posmarowanie pierogów
małe żółtko – 1 sztuka
śmietana – 1 łyżeczka

Wykonanie
Ciasto na pierogi:
Do ugotowanych wcześniej i ugniecionych ziemniaków dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na kwadraty (ok. 6 cm), każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
Farsz:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

8 z 17
Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem, kurczakiem i...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem, kurczakiem i serem mozarrela [PRZEPIS]

Składniki na 10 sztuk
10 bardzo dużych pieczarek
1 średnia cukinia
1 filet z kurczaka
1 mała papryka zielona
1 mała papryka czerwona
200 g sera żółtego mozzarella
200 g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej bazylii

Wykonanie
Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia możemy skrócić do około 12 minut. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną bazylią.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Pogrzeb Jana Korala, znanego sądeckiego cukiernika

Pogrzeb Jana Korala, znanego sądeckiego cukiernika

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z GKS Katowice

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z GKS Katowice

Zobacz również

Brak oscypków w "bacomacie" na Olczy w Zakopanem. Są za to pamiątki i gołki

Brak oscypków w "bacomacie" na Olczy w Zakopanem. Są za to pamiątki i gołki

Pogrzeb Jana Korala, znanego sądeckiego cukiernika

Pogrzeb Jana Korala, znanego sądeckiego cukiernika