1 z 17
Przewijaj galerię w dół
Co na obiad? Zobacz nasze propozycje na pyszne obiady na...
fot. Fot. Magda Mentel

Co na obiad? Zobacz nasze propozycje na pyszne obiady na marzec 2025. Na zdjęciu kasza kuskus z tuńczykiem, groszkiem i pomidorem. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 17
Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem [PRZEPIS]...

Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem [PRZEPIS]

Składniki
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
Świeży szpinak – 200 g
Świeży groszek – 200 g
Pestki dyni obrane – 3 łyżki
Start parmezan – 0,5 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.

3 z 17
Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) [PRZEPIS]...
fot. Fot. Anna Kaczmarz

Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) [PRZEPIS]

Składniki
2 kg białej cebuli
4 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
6 gałązek świeżego tymianku
125 ml białego wina wytrawnego
80 ml Sherry
2 l bulionu drobiowego
6 kromek chleba maślanego własnego wypieku
250 g startego sera Cheddar

Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę, aby puściła sok.
Lekko odciśniętą cebulę wrzucić na roztopione masło i smażyć około 2 godziny.
Dodać czosnek, sól, pieprz i tymianek, dalej smażyć i mieszać od czasu do czasu, aby cebula nie przywierała. Cebula jest gotowa, gdy zmieni kolor na bursztynowy.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Następnie masę cebulową zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Pod koniec gotowania dodać wino i sherry, doprawić solą i pieprzem,
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, gotową zupę rozlać do żaroodpornych misek.
Każdą kromkę chleba ułożyć na wierzchu zupy i posypać serem. Piec około 20 minut aż ser się zarumieni.
Zupę podawać gorącą.
Przepis Katarzyny Helbin, właścicielki i szefowej kuchni Willi Fryderyka w Krakowie

4 z 17
Pizza z patelni [PRZEPIS]...

Pizza z patelni [PRZEPIS]

Składniki:
Ciasto:

140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
90 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
pół łyżeczki cukru
1,5 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli

Sos pomidorowy:
5 łyżek passaty pomidorowej
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki czosnku
szczypta cukru
sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki:
ser mozzarella tarty Mlekpol
salami

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.
Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Noc Muzeów w Wieliczce. Podróż do początków państwa polskiego – dla każdego

Noc Muzeów w Wieliczce. Podróż do początków państwa polskiego – dla każdego

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje

Zobacz również

Edukacja na Wielkowiejskim Targu. Biblioteka z historią i wybór szkoły z pomocą AI

Edukacja na Wielkowiejskim Targu. Biblioteka z historią i wybór szkoły z pomocą AI

Potrącenie wiceburmistrza Zakopanego próbą zastraszenia? Sprawa trafi do sądu

Potrącenie wiceburmistrza Zakopanego próbą zastraszenia? Sprawa trafi do sądu