![Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e7/5e/621df181ec614_o_large.jpg)
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym [PRZEPIS]
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
6 pieczarek
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
papryka słodka w proszku
Wykonanie
Pierś przeciąć na 4 kotlety, lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić do sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu. Położyć mięso i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Przepisy Karoliny Marczewskiej
![Parowańce, czyli pyszne pampuchy drożdżowe [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d0/0c/621df1c931745_o_xlarge.jpg)
Parowańce, czyli pyszne pampuchy drożdżowe [PRZEPIS]
Składniki na około 15 sztuk
1/2 kg mąki
1 jajko
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml mleka
Wykonanie
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką.
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 - 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.
Przepis Iwony Borowiec

Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem [PRZEPIS]
Składniki na jarmużowe pesto
100 g liści jarmużu
80 g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
2 rzodkiewki
ok. 100 ml oliwy z oliwek
80 g parmezanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz – do smaku
Dodatkowo
makaron spaghetti
filet z kurczaka
sól, pieprz
Wykonanie
Pesto z jarmużu. Jarmuż sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, oderwać twarde łodygi.
Zmiksować w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.
Uwaga - oliwę dolewać stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto (śmiało można odrobinę zwiększyć jej ilość). Doprawić do smaku solą i pieprzem!
Makaron ugotować al dente.
Oczyszczone filety z kurczaka wyporcjować, delikatnie rozklepać, posypać solą, pieprzem, posmarować odrobiną oliwy i zgrillować do miękkości na przykład na patelni grillowej.
Makaron podawać z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
![Kasza kuskus z tuńczykiem, groszkiem i pomidorem [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1a/fd/621df251b0cac_o_xlarge.jpg)
Kasza kuskus z tuńczykiem, groszkiem i pomidorem [PRZEPIS]
Składniki na jedną porcję
60 g kaszki kuskus (suchej)
150 g tuńczyka w wodzie
100 g groszku konserwowego
pomidor
sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie
Kaszkę wsypać do miseczki, posolić, zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na około 10 minut. Rozgrzać patelnię. Pomidora umyć i pokroić w małą kosteczkę, wrzucić na patelnię. Dodać odsączonego z wody tuńczyka i zielony groszek. Gdy kaszka kuskus będzie gotowa, również przełożyć ją na patelnię. Posolić i popieprzyć wedle uznania. Podgrzewać na małym ogniu. Gotowe, ciepłe danie przełożyć na talerz.
Przepis Magdy Mentel