![Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e9/2d/621df0f2e3893_o_large.jpg)
Pomysł na obiad. Zobacz przepisy na pyszne obiady na marzec 2024. Obiady tanie i szybkie
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w piekarniku [PRZEPIS]
Składniki na ciasto pierogowe
ziemniaki – 250 g
mąka – ok. 0,5 szklanki
masło – 1 łyżka
kasza manna – 3 łyżki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
małe jajko – 1 sztuka
sól – do smaku
Składniki na farsz do pierogów
kurczak (pierś) – ok. 200 g
suszone pomidory – 80 g
ser feta – 80 g
sól, pieprz, papryka
Dodatkowo do posmarowanie pierogów
małe żółtko – 1 sztuka
śmietana – 1 łyżeczka
Wykonanie
Ciasto na pierogi:
Do ugotowanych wcześniej i ugniecionych ziemniaków dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na kwadraty (ok. 6 cm), każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
Farsz:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”