9 z 12
Szybka zapiekanka makaronowa a’la pizza Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Szybka zapiekanka makaronowa a’la pizza Joanny Tokarz

Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód.
Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera.
Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.

10 z 12
Pełnoziarnisty makaron z sosem groszkowo-ziołowym Katarzyny...
fot. Katarzyna Skuta

Pełnoziarnisty makaron z sosem groszkowo-ziołowym Katarzyny Skuty

Składniki

opakowanie makaronu pelnoziarnistego
1 opakowanie groszku mrożonego
garść liści bazylii
garść liści świeżej mięty
3 ząbki czosnku
2 łyżki sera długodojrzewającego
sól, pieprz
ewentualnie ulubione orzechy lub płatki migdałowe do posypania

Wykonanie
Groszek ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, zachowując 1 szklankę wody, w której się gotowal. Przełożyć go do malaksera,  wlać wodę, dodać zioła, czosnek, ser i przyprawy.  Zmiksować.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do sosu i wymieszać.
Przed podaniem można danie posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami lub płatkami migdałowymi.

11 z 12
Makaron z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. archiwum

Makaron z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1/2 kg borowików (mogą być mrożone)
25 dag makaronu rurki (lub innego)
25 dag sera żółtego (gouda)
duża cebula
20 dag masła
szklanka śmietanki kremówki
sól, pieprz, wegeta
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki

Wykonanie

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Borowiki pokroić na ćwiartki, sparzyć około 2 minut i odcedzić. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać borowiki, dusić około 7-10 minut, w zależności od wielkości grzybów.
Do borowików dolać śmietankę i przyprawić do smaku. Dołożyć makaron, posypać pietruszką, wszystko delikatnie podgrzać około 2 minut (jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać śmietanki). Tak przygotowaną potrawę posypać utartym żółtym serem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było