
Szybka zapiekanka makaronowa a’la pizza Joanny Tokarz
Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód.
Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera.
Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.

Pełnoziarnisty makaron z sosem groszkowo-ziołowym Katarzyny Skuty
Składniki
opakowanie makaronu pelnoziarnistego
1 opakowanie groszku mrożonego
garść liści bazylii
garść liści świeżej mięty
3 ząbki czosnku
2 łyżki sera długodojrzewającego
sól, pieprz
ewentualnie ulubione orzechy lub płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
Groszek ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, zachowując 1 szklankę wody, w której się gotowal. Przełożyć go do malaksera, wlać wodę, dodać zioła, czosnek, ser i przyprawy. Zmiksować.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do sosu i wymieszać.
Przed podaniem można danie posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami lub płatkami migdałowymi.

Makaron z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1/2 kg borowików (mogą być mrożone)
25 dag makaronu rurki (lub innego)
25 dag sera żółtego (gouda)
duża cebula
20 dag masła
szklanka śmietanki kremówki
sól, pieprz, wegeta
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Borowiki pokroić na ćwiartki, sparzyć około 2 minut i odcedzić. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać borowiki, dusić około 7-10 minut, w zależności od wielkości grzybów.
Do borowików dolać śmietankę i przyprawić do smaku. Dołożyć makaron, posypać pietruszką, wszystko delikatnie podgrzać około 2 minut (jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać śmietanki). Tak przygotowaną potrawę posypać utartym żółtym serem.