
Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem Katarzyny Jaworek
Składniki
40 dag fasoli "Jaś"
1/2 kg karkówki bez kości
1 litr wody
1 cebula
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki kminku
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka majeranku
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.

Pęczak z dynią i grillowanym kurczakiem Violetty Grzelki
Składniki
200 g kaszy pęczak
250 g dyni, najlepiej piżmowej
ok. 300 g filetu z kurczaka
100 g cieciorki ugotowanej lub z puszki
cebula lub 1/2 pęczka dymki
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
garść posiekanego jarmużu lub liści szpinaku
po ok. 1/2 łyżeczki przypraw lub wg uznania, np. sól, pieprz, harrisa lub płatki chilli
dodatkowo świeża zielenina do posypania
Wykonanie
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię piżmową umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć solą i ugotować na parze do miękkości (około 15 minut). Kilka minut przed zakończeniem, razem z dynią ugotować na parze również posiekane i pozbawione twardych części liście jarmużu.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić lekko na maśle klarowanym.
Kiedy mięso jest gotowe, dodać posiekaną dymkę oraz zmiażdżony czosnek. Dodać cieciorkę, a po kilku chwilach miękką już dynię wraz z jarmużem.
Ewentualnie zamiast jarmużu dodać umyte liście szpinaku i całość wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać ulubioną świeżą zieleniną.

Zapiekany indyk Magdaleny Maciejewskiej
Składniki
pierś z indyka
3 ząbki czosnku
cebula
liść laurowy
łyżka bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
łyżka musztardy
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soli
litr wody
Wykonanie
Filet z piersi indyka umyć i głęboko naciąć.
Do garnka wlać litr wody, rozpuścić w nim 2 łyżki soli i włożyć filet. Garnek z indykiem wstawić na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotować pastę przyprawową. Do miseczki włożyć paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion i oliwę z oliwek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Po upływie dwóch godzin natrzeć indyka przygotowaną pastą przyprawową i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 220 stopni przez 40 minut.
Następnie rozchylić folię i dopiec jeszcze przez 10 minut.

Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi
Składniki
20 dag filetu z dorsza
15 dag ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie
Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!