Kluski kładzione to pyszne, aczkolwiek nieco zapomniane danie. - Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Każdemu będą smakować – zapewnia nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.
Składniki
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 3-4 łyżki wody
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki cukru
- sól
Wykonanie
Jajko dokładnie wymieszać z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać.
Na gotującą się, osoloną wodę wrzucać łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotować 5 minut. Odcedzić i wyłożyć na talerz. Kluski posypać cukrem.
Masło przełożyć do garnuszka i zarumienić. Wymieszać z cynamonem. Masełkiem polać kluski.
Polecamy sprawdzone przepisy naszych Czytelników:

Wideo