Składniki
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki wody
- 0,5 op. budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 400 g owoców (mogą być mrożone)
- 2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
- 30 g pistacji
- 1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych (np. Dan Cake)
Wykonanie
W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.
Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje pokryć nią owoce (zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać pokruszonymi pistacjami. Ciasto przełożyć do lodówki na ok. 1,5h.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN