Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki walentynkowy tort owocowy [PRZEPIS]

Redakcja
materiały prasowe
Tort owocowy.

Składniki

  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 op. budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 400 g owoców (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
  • 30 g pistacji
  • 1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych (np. Dan Cake)

Wykonanie
W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.

Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje pokryć nią owoce (zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać pokruszonymi pistacjami. Ciasto przełożyć do lodówki na ok. 1,5h.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska