Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na wegański obiad: smażone tofu jak ryba [PRZEPIS]

Alicja Rokicka
Przepis na smażone tofu. Sprawdź!

Alicja Rokicka dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi na blogu roślinnym wegannerd.blogspot.com, jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych w Polsce. Jest autorką książki: Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia.

Składniki

  • kostka tofu naturalnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 arkusze nori
  • łyżka mąki kokosowej lub wiórki kokosowe
  • 2 łyżki wybranej innej mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • bułka tarta
  • sezam
  • olej do smażenia

Wykonanie

Tofu przekroić na pół. Aby uzyskać więcej kotletów, każdą połówkę trzeba przeciąć jeszcze raz. Plastry tofu naciąć nożem. Całość posmarować sosem sojowym. Pozostawić na 10-15 minut.

W misce wymieszać składniki na ciasto, w którym będzie moczone tofu. Ma przypominać ciasto naleśnikowe, ale gęściejsze. To obojętne, po jakie sięgnie się mąki. Może być pszenna lub bezglutenowa. Mąka kokosowa lub wiórki kokosowe nadadzą fajnego, orientalnego smaku.

Przygotować nori. Przeciąć arkusz na pół. Zawijać tofu. Jeśli naprawdę ktoś lubi nori, można poświęcić na jeden kawałek tofu nie pół, ale nawet cały arkusz. Rozpusta! Nori lekko skropić wodą, by lepiej zwijało się na tofu. Bułkę tartą przesypać na talerzyk. Dodać 1-2 łyżki sezamu. Tofu maczać w cieście, a następnie otaczać w panierce z bułki tartej i sezamu. Tu również można dodać wiórek kokosowych.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska