Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Postny żurek na domowym zakwasie według babcinego przepisu

opr. Magda Smoleń
Koło Gospodyń Wiejskich w Konaszówce proponuje żurek na domowym zakwasie. Sprawdź jak go wykonać!

- Na przypiecku dawniej, a obecnie w ciepłym miejscu, nasze gospodynie ustawiają gliniane garnki z zaczynem z żytniej mąki i wody z dodatkiem skórki razowego ciemnego chleba i paru ząbków czosnku. Tak powstaje zakwas na żur. To najstarsza, najbardziej znana i najczęściej jadana polewka. Zakwas jest gotowy po trzech dniach. Gotujemy na nim postny żur – mówią Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.

Składniki

  • zakwas na żurek
  • włoszczyzna
  • czosnek
  • ziemniaki

Wykonanie

Ugotować litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty) z grzybami suszonymi. Do gorącego wywaru dodać 1/2 l białego barszczu (zakwas) nie przecedzając go, gdyż zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić do smaku. Można też podać oddzielnie ziemniaki okraszone usmażoną na oleju cebulką lub jajko ugotowane na twardo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska