
Jakie potrawy podać na Boże Narodzenie? Tradycyjne, czy nowoczesne? Zobacz przepisy na dania, które skradną Wasze serca. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - znajdziesz tam sprawdzone przepisy na dania na świąteczny stół.

Tradycyjna sałatka jarzynowa. Królowa bożonarodzeniowego stołu
Składniki
3 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 dużego selera
5 ziemniaków
4 ogórki kiszone
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
4 łyżki majonezu kieleckiego
6 jajek ugotowanych na twardo
1 soczyste jabłko
1 puszka groszku konserwowego lub mrożonego
1 puszka kukurydzy konserwowej
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny
Składniki
5 dużych buraków
250 g sera koziego
250 ml mleka kokosowego
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g wiśni suszonej Bakalland
1 szklanka soku z malin
5 suszonych pomidorów
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. W osobnym naczyniu mieszamy suszone owoce z sokiem z malin i odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus. Ser kozi kroimy w kostkę i mieszamy z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodajemy mus. Całość ozdabiamy posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.

Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym
Składniki
1 kg śledzi solonych
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki octu
2 szklanki wody
Składniki na sos śmietanowy
szklanka śmietany kwaśnej 18 proc.
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Z liścia laurowego, ziela angielskiego, cukru, octu, wody i soli ugotować zalewę. Wystudzić.
Cebulkę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić i dodać do zalewy. Kiedy składniki będą już ostudzone, dodać śledzie. Zostawić je w zalewie na co najmniej 24 godziny. Potem odlać zalewę i dodać olej.
Jeżeli lubimy śledzie nieco tłuściejsze, możemy przygotować sos śmietanowy z podanych składników. Wtedy śledzie po wyjęciu z zalewy pokroić w paski i zalać sosem śmietanowym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej