13 z 18
Bigos z suszonymi śliwkami i żurawiną...

Bigos z suszonymi śliwkami i żurawiną

Składniki
2 kg kapusty kiszonej
4 garści suszonych grzybów
100 g suszonych śliwek Bakalland
50 g suszonej żurawiny Bakalland
1 duża cebula
4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie gotujemy grzyby przez ok. 25 minut. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowania i kroimy grzyby na mniejsze kawałki.
W garnku bez tłuszczu podprażamy jałowiec, liście laurowe i ziele angielskie aż zaczną wydzielać aromat. Aby uniknąć spalenia należy regularnie mieszać przyprawy. Uprażone ziarna przekładamy na talerz.
Do tego samego garnka wlewamy kilka łyżek oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie solimy. Cebulę szklimy, a gdy trochę zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość chwilę podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy posiekaną kiszoną kapustę, grzyby, uprażone ziarna jałowca, ziele angielskie oraz liście laurowe, suszone śliwki i zalewamy wodą z gotowanych grzybów.
Gotujemy 2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka.
Gotowy bigos po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.

14 z 18
Doskonała rolada boczkowa na świąteczny stół...
fot. Fot. KGW z Białki

Doskonała rolada boczkowa na świąteczny stół

Składniki
1,5 kg surowego boczku
50 dag fileta z kurczaka
50 dkg mielonego mięsa
2-3 cienkie kiełbaski lub kabanos
słoiczek musztardy
3-4 ząbki czosnku
papryka czerwona, pokrojona w kostkę (albo ugotowana marchewka lub grzybki marynowane)
przyprawy

Wykonanie
Boczek naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca, rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i czosnkiem. Filet z kurczaka pokroić na trochę mniejsze kawałki podłużne, przyprawić. Mięso mielone przyprawić dowolnie, wymieszać z papryką. Boczek posmarować musztardą, nałożyć mięso mielone, na środku ułożyć filety (lub polędwiczki wieprzowe) i kabanos (albo cienką kiełbasę), dodać pokrojony czosnek, zwinąć, związać nitką bawełnianą. Można zawinąć w folię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 1,5 godz. Pod koniec pieczenia rozchylić folię i zrumienić roladę.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

15 z 18
Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i...

Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami

Składniki
1 kg filetu z indyka
3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
70 g prażonych pistacji Bakalland
70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
1 szklanka soku pomarańczowego
pieprz i sól do smaku
wykałaczki lub „siatka” do pieczenia

Wykonanie
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie.
Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku. Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami.
Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy.
Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry.

16 z 18
Paszteciki z kapustą i grzybami do świątecznego barszczu...
fot. Fot. Paulina Nosek

Paszteciki z kapustą i grzybami do świątecznego barszczu

Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g półtłustego twarogu
jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
15 g drożdży
pół szklanki mleka

Składniki na farsz
2 garście kapusty kiszonej
500 g pieczarek
3 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
łyżeczka soli
50 g masła

Dodatkowo
arkusz papieru do pieczenia
jajko

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz solą, dodać ciepłe mleko i odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia. Następnie dodać przesianą mąkę, pokruszony twaróg, jajko i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Kapustę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić i porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć na maśle, dodać kapustę i roztarty czosnek z kminkiem i solą. Dusić razem około dziesięciu minut, wystudzić.
Stolnicę posypać mąką, ciasto wywałkować na długi, gruby na 3-4 mm placek (bardziej długi niż szeroki). Na środku ułożyć farsz z kapusty i pieczarek, delikatnie zamykać z jednej strony i drugiej, zwijając trochę jak roladę. Ostrym nożem kroić na mniejsze paszteciki, układać na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik, termoobieg, 190 stopni grzanie z dołu. Piec dziesięć minut, następnie zmienić na grzanie z góry i piec kolejne dziesięć minut.
Podawać z barszczem.
Przepis Pauliny Nosek

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Twardziele i twardzielki z gier jako Barbie? Dobra robota AI z zaskakującym efektem!

Twardziele i twardzielki z gier jako Barbie? Dobra robota AI z zaskakującym efektem!

Barack Obama: "Siła wynika z tego, z iloma osobami jesteś w stanie się porozumieć"

Barack Obama: "Siła wynika z tego, z iloma osobami jesteś w stanie się porozumieć"

Wiceprezydent Poznania: Mimo niżu demograficznego nauczyciele są nam bardzo potrzebni

Wiceprezydent Poznania: Mimo niżu demograficznego nauczyciele są nam bardzo potrzebni

Zobacz również

Najtańsze działki budowlane pod Krakowem na sprzedaż. Zbuduj dom pod miastem

Najtańsze działki budowlane pod Krakowem na sprzedaż. Zbuduj dom pod miastem

Nie potrzeba działki ani pozwolenia. Minidomki podbijają Polskę

ROZMOWA
Nie potrzeba działki ani pozwolenia. Minidomki podbijają Polskę