
Paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskimi
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
50 g mrożonych podgrzybków
1 cebula
1 kostka masła
1 pęczek natki pietruszki
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki czarnuszki
1 jajko
Wykonanie
Na blacie rozkładamy gotowe ciasto francuskie. Podgrzybki po rozmrożeniu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulą na maśle. Do podgrzybków dodajemy posiekane orzechy oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Przekładamy na nie farsz i całość zwijamy w rulon. Gotowy rulon kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie paszteciki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.