
Tradycyjne potrawy wigilijne małopolskich gospodyń.

Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
10 śliwek suszonych
10 plastrów suszonych jabłek
10 plastrów suszonych gruszek
2 goździki
4 łyżki cukru
1 i 1/2 l wody
Wykonanie
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić.
Kompot podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1 kg śledzi solonych
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki octu
2 szklanki wody
Składniki na sos śmietanowy
szklanka śmietany kwaśnej 18 proc.
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Z liścia laurowego, ziela angielskiego, cukru, octu, wody i soli ugotować zalewę. Wystudzić.
Cebulkę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić i dodać do zalewy. Kiedy składniki będą już ostudzone, dodać śledzie. Zostawić je w zalewie na co najmniej 24 godziny. Potem odlać zalewę i dodać olej.
Jeżeli lubimy śledzie nieco tłuściejsze, możemy przygotować sos śmietanowy z podanych składników. Wtedy śledzie po wyjęciu z zalewy pokroić w paski i zalać sosem śmietanowym.

Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
40 dag mrożonych grzybów ( podgrzybki lub prawdziwki)
cebulka
łyżka masła
marchewka
kawałek selera
ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
2-3 ziemniaki
gałązka lubczyka
5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
1/4 szklanki słodkiej śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.