
Mamy dla Was przepisy na tradycyjne dania wigilijne od Pań z małopolskich Kół Gospodyń Wiejskich.

Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
cynamon
kilka goździków
3 łyżki cukru
mały kieliszek likieru pomarańczowego
1 szklanka syropu pomarańczowego
Wykonanie
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.

Żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki na zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki na wywar
włoszczyzna
grzyby suszone
Składniki na ciasto
mąka
jajko
woda
Składniki na farsz
grzyby
masło
cebula
Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.
Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć.
Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich w gminie Koszyce
Składniki na zakwas
1 kilogram buraków
kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół
2 litry przegotowanej, ostudzonej wody
10 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 łyżki soli
kromka razowego chleba
Wykonanie zakwasu
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie.
Składniki na wywar
4 duże buraki
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler)
5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
kilka ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
sól, cukier do smaku
Wykonanie barszczu
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości – po ugotowaniu przecedzić. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas do smaku. Całość podgrzać, ale nie gotować.
Składniki na uszka
Ciasto
600 g mąki pszennej
1 żółtko
1-2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
letnia woda (ok. 1 szklanki)
Farsz
80-100 dag pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
2 łyżki masła do smażenia pieczarek
Wykonanie uszek
Pieczarki obrać, umyć i zatrzeć na tarełku o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć na delikatnym ogniu do ładnego zeszklenia. Do cebuli dodać starte pieczarki, sól, pieprz i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wystudzić.
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto. Wszystko wymieszać, a następnie dolewać etapami gorącą wodę mieszając. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć niewielkie kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć niewielką ilość farszu i zlepić uszka. Uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować około trzech minut.