1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Mamy dla Was przepisy na tradycyjne dania wigilijne od Pań z...
fot. archiwum/Marian Satała

Mamy dla Was przepisy na tradycyjne dania wigilijne od Pań z małopolskich Kół Gospodyń Wiejskich.

2 z 14
Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
cynamon
kilka goździków
3 łyżki cukru
mały kieliszek likieru pomarańczowego
1 szklanka syropu pomarańczowego

Wykonanie
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.

3 z 14
Żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki na zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na wywar

włoszczyzna
grzyby suszone

Składniki na ciasto
mąka
jajko
woda

Składniki na farsz
grzyby
masło
cebula

Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.

Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.

Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć.

Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

4 z 14
Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami Koła Gospodyń...

Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich w gminie Koszyce

Składniki na zakwas
1 kilogram buraków  
kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół 
2 litry przegotowanej, ostudzonej wody 
10 ziarenek ziela angielskiego 
3 listki laurowe 
2 łyżki soli  
kromka razowego chleba

Wykonanie zakwasu
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie. 

Składniki na wywar 
4 duże buraki 
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler) 
5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 
kilka ziarenek czarnego pieprzu  
5 ziarenek ziela angielskiego 
listek laurowy 
sól, cukier do smaku 

Wykonanie barszczu
 
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości – po ugotowaniu przecedzić. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas do smaku. Całość podgrzać, ale nie gotować. 

Składniki na uszka
 
Ciasto 
600 g  mąki pszennej 
1 żółtko 
1-2 łyżki oleju 
pół łyżeczki soli 
letnia woda (ok. 1 szklanki)
 
Farsz 
80-100 dag pieczarek 
2 cebule 
sól 
pieprz  
2 łyżki masła do smażenia pieczarek 

Wykonanie uszek

Pieczarki obrać, umyć i zatrzeć na tarełku o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć na delikatnym ogniu do ładnego zeszklenia. Do cebuli dodać starte pieczarki, sól, pieprz i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wystudzić.  
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto. Wszystko wymieszać, a następnie dolewać etapami gorącą wodę mieszając. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć niewielkie kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć niewielką ilość farszu i zlepić uszka. Uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować około trzech minut.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Zobacz również

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym