
Krupy z kaszy Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Jodłownik
Składniki
3 szklanki wody
1 szklanka kaszy jęczmiennej
szczypta soli
duża łyżka masła
20 dag suszonych śliwek węgierek
trochę rodzynek
cukier
Wykonanie
Wodę zagotować i posolić. Dodać do niej łyżkę masła i gdy się rozpuści - wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Śliwki i rodzynki namoczyć. Następnie gotować w tej wodzie wraz z cukrem przez godzinę aż powstanie tzw. „polewka” (powinna być dość słodka).
Ugotowaną kaszę nałożyć na talerze i zrobić na środku dołeczek. Wlać do niego powstałą „polewkę” i udekorować śliwkami.

Kapusta z grochem: prosty i łatwy przepis od Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Wadowice
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg ciemnego grochu
cebula
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie
Groch namoczyć 12 godzin. Kapustę ugotować, odcedzić, przysmażyć na cebuli i połączyć z ugotowanym na miękko grochem. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.

Libiąskie paluszki z makiem Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
1/2 kg mąki
1/2 kg maku
2 jajka
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
5 łyżek miodu
woda
Wykonanie
Z mąki, jajek i ciepłej wody zagnieść ciasto jak na makaron. Palcami szczypać po kawałku ciasta i między dłońmi wałkować małe kluseczki, wyglądem przypominające „paluszki”. Ugotować je w osolonej wodzie. Mak sparzyć i zostawić, aby się odcedził. Zemleć dwukrotnie. Dodać go niego miód, rodzynki i orzechy. Połączyć z ugotowanymi kluskami i wymieszać. Można też dodać odrobinę masła lub skórki pomarańczowej.

Kluski palono-parzone Koła Gospodyń Wiejskich w Dobranowicach
Składniki
25 dag mąki
woda
sól
Wykonanie
Mąkę wsypać na rozgrzaną patelnię i poczekać aż się zarumieni. Zarumienioną wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Poczekać aż zgęstnieje i nakładać na talerze, formując łyżką kluski. Podawać z przecierem śliwkowym.