5 z 14
Krupy z kaszy Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Jodłownik...
fot. archiwum

Krupy z kaszy Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Jodłownik

Składniki
3 szklanki wody
1 szklanka kaszy jęczmiennej
szczypta soli
duża łyżka masła
20 dag suszonych śliwek węgierek
trochę rodzynek
cukier

Wykonanie
Wodę zagotować i posolić. Dodać do niej łyżkę masła i gdy się rozpuści - wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Śliwki i rodzynki namoczyć. Następnie gotować w tej wodzie wraz z cukrem przez godzinę aż powstanie tzw. „polewka” (powinna być dość słodka).
Ugotowaną kaszę nałożyć na talerze i zrobić na środku dołeczek. Wlać do niego powstałą „polewkę” i udekorować śliwkami.

6 z 14
Kapusta z grochem: prosty i łatwy przepis od Koła Gospodyń...
fot. archiwum

Kapusta z grochem: prosty i łatwy przepis od Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Wadowice

Składniki
1 kg kapusty kiszonej 
1/2 kg ciemnego grochu  
cebula 
tłuszcz do smażenia 
sól, pieprz

Wykonanie
Groch namoczyć 12 godzin. Kapustę ugotować, odcedzić, przysmażyć na cebuli i połączyć z ugotowanym na miękko grochem. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.

7 z 14
Libiąskie paluszki z makiem Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. archiwum

Libiąskie paluszki z makiem Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki

1/2 kg mąki 
1/2 kg maku 
2 jajka 
10 dag rodzynek 
10 dag orzechów włoskich 
5 łyżek miodu 
woda

Wykonanie

Z mąki, jajek i ciepłej wody zagnieść ciasto jak na makaron. Palcami szczypać po kawałku ciasta i między dłońmi wałkować małe kluseczki, wyglądem przypominające „paluszki”. Ugotować je w osolonej wodzie. Mak sparzyć i zostawić, aby się odcedził. Zemleć dwukrotnie. Dodać go niego miód, rodzynki i orzechy. Połączyć z ugotowanymi kluskami i wymieszać. Można też dodać odrobinę masła lub skórki pomarańczowej.

8 z 14
Kluski palono-parzone Koła Gospodyń Wiejskich w...
fot. archiwum/Marian Satała

Kluski palono-parzone Koła Gospodyń Wiejskich w Dobranowicach

Składniki

25 dag mąki
woda
sól

Wykonanie
Mąkę wsypać na rozgrzaną patelnię i poczekać aż się zarumieni. Zarumienioną wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Poczekać aż zgęstnieje i nakładać na talerze, formując łyżką kluski. Podawać z przecierem śliwkowym.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Zobacz również

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych