9 z 12
Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek

Składniki

6 płatów solonych matiasów
1 cebula
4 ogórki kiszone
20 szt pieczarek marynowanych
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
sok z połowy cytryny

Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie. Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę.
Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.

10 z 12
Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem...
fot. 123 rf

Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym Justyny Kalamby

Składniki

kilka słonych śledzi
kilka śledzi typu Bismarck
ogórki konserwowe
cebula
marynowane pieczarki
koncentrat pomidorowy
łyżka oleju
świeżo mielony pieprz

Wykonanie

Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w piórka i krótko sparzyć. Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego zmieszanego z łyżką oleju. Doprawić do smaku pieprzem. Śledzie są najlepsze na drugi dzień, gdy się przegryzą.

11 z 12
Świeże smażone śledzie marynowane w zalewie octowej Doroty...
fot. Dorota Wójcicka

Świeże smażone śledzie marynowane w zalewie octowej Doroty Wójcickiej

Składniki
600 g tuszy świeżych śledzi
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Składniki na zalewę
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru

Dodatkowo do każdego słoika
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
łyżeczka gorczycy

Wykonanie
Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.
Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach

Polecamy

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach