
Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek
Składniki
6 płatów solonych matiasów
1 cebula
4 ogórki kiszone
20 szt pieczarek marynowanych
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie. Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę.
Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.

Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym Justyny Kalamby
Składniki
kilka słonych śledzi
kilka śledzi typu Bismarck
ogórki konserwowe
cebula
marynowane pieczarki
koncentrat pomidorowy
łyżka oleju
świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w piórka i krótko sparzyć. Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego zmieszanego z łyżką oleju. Doprawić do smaku pieprzem. Śledzie są najlepsze na drugi dzień, gdy się przegryzą.

Świeże smażone śledzie marynowane w zalewie octowej Doroty Wójcickiej
Składniki
600 g tuszy świeżych śledzi
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Składniki na zalewę
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
Dodatkowo do każdego słoika
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
łyżeczka gorczycy
Wykonanie
Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.
Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.