5 z 12
Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym...
fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym Katarzyny Jaworek

Składniki
300 g śledzi matiasów
czerwona cebula
80 g suszonych pomidorów
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Potem osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, posolić i odstawić na 10 minut. Pomidory suszone pokroić w paski. Śledzie delikatnie wymieszać z pomidorami i cebulą. Wyłożyć na talerz.
Majonez wymieszać z musztardą i przyprawami. Przygotowanym sosem polać śledzie. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.

6 z 12
Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny...
fot. Sylwia Ładyga

Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny Sylwii Ładygi

Składniki
50 dag filetów śledziowych (matiasów)
3/4 szklanki oliwy
5 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego
5 łyżek soku z cytryny
2 średnie cebule
pieprz ziarnisty
sól
ziele angielskie liść laurowy

Wykonanie
Oliwę, miód i sok z cytryny podgrzać do momentu, aż powstanie jednolita zalewa, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokruszony liść, ziele oraz sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i zostawić na całą noc w lodówce.

7 z 12
Proste i szybkie śledzie z musztardą francuską i majerankiem...
fot. Violetta Grzelka

Proste i szybkie śledzie z musztardą francuską i majerankiem Violetty Grzelki

Składniki
3-4 filety śledziowe (mogą być w oleju)
1-2 cebule
6-8 łyżeczek musztardy francuskiej
czubata łyżeczka majeranku
3-4 plasterki cytryny
szczypta cukru
4-6 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki do przybrania

Wykonanie
Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut.
Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą.
Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki.

8 z 12
Tort śledziowy Urszuli Sokołowskiej...
fot. Urszula Sokołowska

Tort śledziowy Urszuli Sokołowskiej

Składniki
2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
4 ugotowane ziemniaki
4 łyżki masła
czerwona cebula
czosnkowa cebula
275 g białego twarogu
4 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
6 filetów śledziowych
małe opakowanie anchois
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki i koperku
pieprz i sól do smaku

Wykonanie
Cebulę obrać - czosnkową drobno posiekać, a czerwoną pokroić w piórka.
Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem, natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej, ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.
Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.
Dwa filety pokroić, ułożyć, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zobacz również

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera