1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie jakie śledzie przygotowują na święta nasi...
fot. 123 rf

Zobaczcie jakie śledzie przygotowują na święta nasi Czytelnicy.

2 z 12
Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 kg śledzi solonych
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki octu
2 szklanki wody

Składniki na sos śmietanowy
szklanka śmietany kwaśnej 18 proc.
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Z liścia laurowego, ziela angielskiego, cukru, octu, wody i soli ugotować zalewę. Wystudzić.
Cebulkę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić i dodać do zalewy. Kiedy składniki będą już ostudzone, dodać śledzie. Zostawić je w zalewie na co najmniej 24 godziny. Potem odlać zalewę i dodać olej.
Jeżeli lubimy śledzie nieco tłuściejsze, możemy przygotować sos śmietanowy z podanych składników. Wtedy śledzie po wyjęciu z zalewy pokroić w paski i zalać sosem śmietanowym.

3 z 12
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki

10 płatów śledziowych
5 cebul
natka pietruszki
100 ml miodu
20 dag wędzonych śliwek
100 ml nalewki śliwkowej
200 ml czerwonego wina
10 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka octu balsamicznego
goździki
pieprz czarny
sól cukier

Wykonanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.

4 z 12
Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem Ewy...
fot. 123 rf

Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem Ewy Liskiewicz

Składniki
1 kg filetów śledziowych lekko solonych
4-5 cebul

Składniki na marynatę
litr wody
szklanka cukru
szklanka octu
liście laurowe
ziele angielskie

Składniki na sos
majonez
kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3
1-2 łyżeczki curry
pokrojony drobno koperek (dość dużo)

Wykonanie
Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak. Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni)
Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki.
Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

NOWE
Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

Zobacz również

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga