Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi z makiem i bakaliami Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Potrawy wigilijne. TOP 10 dań z makiem na świąteczny stół naszych Czytelników [PRZEPISY]

Pierogi z makiem i bakaliami Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
jajko
1,5 łyżki oleju
woda

Składniki na farsz makowy

200 g maku mielonego
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
3 łyżki cukru
50 g masła
jajko
kilka kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo
80 g masła
łyżka cukru

Wykonanie

Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.

Zobacz również

Wyjazdowe posiedzenie Rady Ministrów w Katowicach -  zobacz ZDJĘCIA

Wyjazdowe posiedzenie Rady Ministrów w Katowicach - zobacz ZDJĘCIA

Enea Operator Międzyszkolna Liga Szachowa w Tucholi. Zobaczcie zdjęcia z zawodów

NOWE
Enea Operator Międzyszkolna Liga Szachowa w Tucholi. Zobaczcie zdjęcia z zawodów

Polecamy

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo

Kupujesz mieszkanie? Sprawdź, ile kosztuje notariusz. O tych opłatach łatwo zapomnieć

Kupujesz mieszkanie? Sprawdź, ile kosztuje notariusz. O tych opłatach łatwo zapomnieć

Trener Sandecji w szczerym wywiadzie: zagramy o szacunek dla samych siebie

Trener Sandecji w szczerym wywiadzie: zagramy o szacunek dla samych siebie