
Mak na wigilinym stole symbolizuje obfitość. Zobaczcie, jakie dania z makiem przygotowują na święta nasi Czytelnicy.

Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem Koła Gospodyń Wiejskich w Szczytniku-Koloni
Składniki na masę makową
1/2 szklanki maku
szklanka mleka
łyżka cukru
Składniki na paluszki
1/2 kg mąki
1/2 szklanki wody
1/2 kieliszka oleju
Wykonanie
Mak zalać wodą i gotować do czasu aż będzie miękki. Dwa razy przepuścić przez maszynkę, dodać cukier i przepuścić jeszcze raz. Mleko zagotować i dodać do maku, by powstał mus.
Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować wałeczki i odrywać po trochę, by powstały ,,paluszki”. Wrzucić na osolona wodę i dość długo gotować. Gorące paluszki połączyć z masą makową.

Wigilijne kluski z makiem Koła Gospodyń z Konaszówki
Składniki na kluski
50 dag maki
jajko
woda
Składniki na masę makową
50 dag maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
słodka śmietana
Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.

Przepis na wigilijne kluski z makiem i owocami na deser Agnieszki Nigbor
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
jajko
3/4 szklanki wody
sól
Składniki na masę makową
szklanka maku
3 łyżki miodu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki rodzynek
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki posiekanych suszonych moreli
świeże owoce, jakie lubimy
Wykonanie
Zagnieść ciasto, rozwałkować i posypać mąką. Wykrawać dowolne kształty (można pokroić w kwadraciki - na tzw. łazankę). Kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
Namoczyć mak (15 minut), odcedzić i zalać wodą tak, aby go przykryła. Gotować przez ok. 30 minut i ponownie odcedzić. Ostudzić, przepuścić dwa razy przez maszynkę. Wymieszać z miodem, śmietanką, orzechami i morelami, podgotować przez ok. 10 minut, stale mieszając.
Kluski można podawać na ciepło i na zimno. Jeśli podajemy je na ciepło, to pokrojone owoce dodajemy na koniec, w formie wianuszka wokół klusek. Jeśli posiłek będzie spożywany na zimno, owoce można wymieszać z kluskami wcześniej. Danie podajemy na finał kolacji wigilijnej, jako deser.