9 z 12
Strucla drożdżowa z makiem Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Strucla drożdżowa z makiem Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto

25 dag mąki
8 dag margaryny
jajko
żółtko
3 dag drożdży
1,5 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Składniki na masę makową
20 dag maku
jajko
5 dag margaryny
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru kryształu
5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
kilka kropli olejku migdałowego

Wykonanie
Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.

10 z 12
Szybka rolada makowa z gotowego ciasta francuskiego dla...
fot. Violetta Grzelka

Szybka rolada makowa z gotowego ciasta francuskiego dla zapracowanych Violetty Grzelki

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego  (25cmx50 cm)
puszka masy makowej (ok. 800 g)
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
1 jajo

Wykonanie

Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku  rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć.  Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry. Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go  wykorzystać do kutii.

11 z 12
Makowiec głogoczowski z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. archiwum

Makowiec głogoczowski z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa

Składniki
30 dag maku
8 jajek
20 dag margaryny
30 dag cukru
10 dag grysiku
proszek do pieczenia
1/2 kg jabłek
aromat migdałowy

Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać grysik, proszek do pieczenia, aromat i mak. Wszystko wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Powoli dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszając wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Polecamy

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"