
Strucla drożdżowa z makiem Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
25 dag mąki
8 dag margaryny
jajko
żółtko
3 dag drożdży
1,5 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Składniki na masę makową
20 dag maku
jajko
5 dag margaryny
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru kryształu
5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
kilka kropli olejku migdałowego
Wykonanie
Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.

Szybka rolada makowa z gotowego ciasta francuskiego dla zapracowanych Violetty Grzelki
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego (25cmx50 cm)
puszka masy makowej (ok. 800 g)
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
1 jajo
Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć. Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry. Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go wykorzystać do kutii.

Makowiec głogoczowski z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa
Składniki
30 dag maku
8 jajek
20 dag margaryny
30 dag cukru
10 dag grysiku
proszek do pieczenia
1/2 kg jabłek
aromat migdałowy
Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać grysik, proszek do pieczenia, aromat i mak. Wszystko wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Powoli dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszając wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.