MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych...
fot. Agnieszka Sznajder

Potrawy wigilijne. Tradycyjne zupy wigilijne: barszcze czerwone, grzybowe, z fasolą [PRZEPISY]

Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych grzybów Agnieszki Sznajder
 
Składniki
1,5 do 2 kg buraków  
wywar z warzyw: cebula, marchewka, pietruszka, seler, por
4 ząbki czosnku 
2 liście laurowe 
kilka ziaren ziela angielskiego 
kilka suszonych grzybów 
4 szare renety  
sól 
pieprz 
ocet 

Wykonanie 
Buraki po obraniu pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć, ugotować z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i garstką suszonych grzybów, można też dołożyć zieloną pietruszkę (pietruchę zawiązać nitką, a po ugotowaniu wyciągnąć i wyrzucić).  
Dodać wywar z warzyw. Ważne, aby dodać 2-3 łyżki octu żeby barszczyk zachował swój piękny kolor - bez octu robi się brązowawy! 
Po ugotowaniu nie wyciągać buraków, odstawić rondel i dołożyć jednego surowego buraka pokrojonego na ćwiartki. Obrać szarą renetę ze skórek i same skórki włożyć do barszczu. Całość zostawić do dnia następnego. Na drugi dzień łyżką cedzakową wyciągnąć wszystko, w rondlu zostanie tylko czysty barszczyk, który podgrzać i doprawiamy do smaku.

Zobacz również

Absolutorium GSW Milenium. Studenci ukończyli studia

Absolutorium GSW Milenium. Studenci ukończyli studia

Miasteczko kibica już tętni życiem. Kibice czekają na Grand Prix w Gorzowie | ZDJĘCIA

Miasteczko kibica już tętni życiem. Kibice czekają na Grand Prix w Gorzowie | ZDJĘCIA

Polecamy

Trzy medale krakowskich lekkoatletów na początek mistrzostw Polski

Trzy medale krakowskich lekkoatletów na początek mistrzostw Polski

Jest! Auta już jeżdżą! Nowy wiadukt na zakopiance pod Krakowem

Jest! Auta już jeżdżą! Nowy wiadukt na zakopiance pod Krakowem

Silent disco na placu Szczepańskim! To pierwsza taka impreza Starego Teatru

Silent disco na placu Szczepańskim! To pierwsza taka impreza Starego Teatru