![Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/47/48/5c06388d40726_o_large.jpg)
Potrawy wigilijne. Tradycyjne zupy wigilijne: barszcze czerwone, grzybowe, z fasolą [PRZEPISY]
Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych grzybów Agnieszki Sznajder
Składniki
1,5 do 2 kg buraków
wywar z warzyw: cebula, marchewka, pietruszka, seler, por
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka suszonych grzybów
4 szare renety
sól
pieprz
ocet
Wykonanie
Buraki po obraniu pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć, ugotować z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i garstką suszonych grzybów, można też dołożyć zieloną pietruszkę (pietruchę zawiązać nitką, a po ugotowaniu wyciągnąć i wyrzucić).
Dodać wywar z warzyw. Ważne, aby dodać 2-3 łyżki octu żeby barszczyk zachował swój piękny kolor - bez octu robi się brązowawy!
Po ugotowaniu nie wyciągać buraków, odstawić rondel i dołożyć jednego surowego buraka pokrojonego na ćwiartki. Obrać szarą renetę ze skórek i same skórki włożyć do barszczu. Całość zostawić do dnia następnego. Na drugi dzień łyżką cedzakową wyciągnąć wszystko, w rondlu zostanie tylko czysty barszczyk, który podgrzać i doprawiamy do smaku.