![Wigilijna zupa z grochem jaśkiem i suszonymi śliwkami Moniki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ed/16/5c0638e97b40a_o_large.jpg)
Potrawy wigilijne. Tradycyjne zupy wigilijne: barszcze czerwone, grzybowe, z fasolą [PRZEPISY]
Wigilijna zupa z grochem jaśkiem i suszonymi śliwkami Moniki Kowalczyk
Składniki na zupę
fasola Jaś
suszone śliwki (wędzone węgierki)
kilka goździków
wywar z buraków
sól
miód lub cukier
śmietanka kremówka
Składniki na kluski
kilka łyżek mąki
jajko
mleko
Wykonanie
Gotować śliwki do czasu, aż zmiękną w małej ilości wody z kilkoma goździkami. Osobno ugotować w osolonej wodzie wymoczoną przez noc fasolę (u nas to groch Jasiek). Śliwki z grochem połączyć w wywarze z buraków, wlewając do niego kompot powstały ze śliwek i nieco wody z gotowanej fasoli.
Przygotować ciasto na kluski kładzione łącząc w dużym kubku kilka łyżek mąki z ciepłym mlekiem i jajkiem oraz szczyptą soli. Mieszać, aż uzyskamy elastyczną, niezbyt gęstą konsystencję, następnie nabrać porcje ciasta na kluchy łyżką stołową i kłaść je, zsuwając do osolonego wrzątku w dużym garnku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. trzy minuty. Całość doprawić do smaku odrobiną miodu (lub cukru) i szczyptą soli. Końcowy akcent to łyżka słodkiej śmietanki. Zupa jest smaczna także bez śmietany.