![Wigilijna zupa grzybowa Justyny Kalemby...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f8/9b/5c063a22278b8_o_large.jpg)
Potrawy wigilijne. Tradycyjne zupy wigilijne: barszcze czerwone, grzybowe, z fasolą [PRZEPISY]
Wigilijna zupa grzybowa Justyny Kalemby
Składniki
ok. 90 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
marchew
pietruszka
seler
cebula (można pominąć)
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie
Dzień wcześniej grzyby wypłukać w zimnej wodzie i zalać ciepłą wodą.
Następnego dnia grzyby przelać do garnka razem z wodą, w której się moczyły.
Trzeba jednie uważać, by nie przelać osadu, który wytworzył się na dnie naczynia, w którym moczyliśmy grzyby. Dolać około dwóch litrów wody, wrzucić liścia laurowego i ziele angielskie, ugotować grzyby do miękkości. Do wywaru dodać dokładnie wymyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
Grzyby, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie wyciągnąć i przełożyć do miski. Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę można zabielić śmietaną i podawać na przykład z łazankami lub uszkami grzybowymi.