5 z 32
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne z karpia na wiele sposobów. TOP 31 przepisów na królewskiego karpia od gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia [ZDJĘCIA]
Kotlety mielone z karpia
Składniki:
ryba -1 kg (filety: karp zatorski, leszcz lub karaś),
cebula - 1 sztuka,
jaja - 1 sztuka,
bułka - 1 sztuka,
bułka tarta i mąka,
czosnek.
Przyprawy:
pieprz mielony,
sól,
olej do smażenia.
Sposób przyrządzania:
Filety z ryb mielić na przemian dodając cebulę i dwa ząbki czosnku. Namoczoną wcześniej bułkę wycisnąć i dodać do powstałej masy z ryb. Następnie dodać jajko i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z dobrze wyrobionej masy uformować kotlety i panierować je w bułce z mąką. Smażyć na złoty kolor.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6
Polecają: Franciszek Sałaciak