
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami
Składniki
100 g kaszy gryczanej palonej Halina
2 jajka
80 g cukru
1 duże jabłko
120 ml mleka migdałowego lub zwykłego
100 g mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
drobne owoce (maliny, borówki – wedle uznania)
cukier puder
Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.