Potrawy z kurczaka. TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników [PRZEPISY]
Czerwone curry z kurczakiem Sylwii Ładygi
Składniki
200 g filetu z kurczaka
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju kokosowego
trawa cytrynowa
1 cm świeżego imbiru
świeża papryczka chili
2 liście limonki
400 ml mleka kokosowego
łyżka cukru trzcinowego
łyżka sosu rybnego
2 łyżki pędów bambusa
sól, pieprz
ryż
Wykonanie
Pokrojony filet z kurczaka natrzeć łyżką pasty curry oraz pieprzem i odstawić na około 30 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, przesmażyć mięso wraz z marynatą, podlać niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
W osobnym rondelku rozgrzać pozostały olej. Przesmażyć posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodać pozostałą pastę curry, a po chwili zalać mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotować ok. 5 minut.
Doprawić do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.
Do tak przygotowanego sosu wrzucić zawartość patelni oraz pędy bambusa - gotować kilka minut i podawać gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.