Proste i szybkie śledzie z musztardą francuską i majerankiem [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Udostępnij:
Przepis na śledzie z musztardą francuską i majerankiem.

Proste śledzie - przepis. Szybkie, ale niespieszne dania - tą dewizą kieruje się w swojej kuchni Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki.

Składniki

  • 3-4 filety śledziowe (mogą być w oleju)
  • 1-2 cebule
  • 6-8 łyżeczek musztardy francuskiej
  • czubata łyżeczka majeranku
  • 3-4 plasterki cytryny
  • szczypta cukru
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • natka pietruszki do przybrania

Wykonanie

Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut. Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą. Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie