Patrycja Fudalewska-Jasińska prowadzi blog Miksturownik - Gotuj z Patrycją. Znajdziecie tam proste i sprawdzone przepisy dla dorosłych i dzieci.
Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
Składniki na farsz
- 250 g szpinaku mrożonego
- 200 g świeżego łososia
- 50 g sera typu feta
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- pieprz, sól
Wykonanie
Oczyszczonego łososia skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem i solą. Usmażyć z obu stron na patelni skropionej olejem. Ściągnąć z patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak i gdy woda z niego odparuje, przyprawić go pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodać rozkruszoną fetę, wymieszać. Dodać rozdrobnionego łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na nich w środku farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Źródło: Dzień Dobry TVN