Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta [PRZEPIS]

Patrycja Fudalewska-Jasińska
Przepis na proste pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta. Sprawdź!

Patrycja Fudalewska-Jasińska prowadzi blog Miksturownik - Gotuj z Patrycją. Znajdziecie tam proste i sprawdzone przepisy dla dorosłych i dzieci.

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 200 g świeżego łososia
  • 50 g sera typu feta
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól

Wykonanie

Oczyszczonego łososia skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem i solą. Usmażyć z obu stron na patelni skropionej olejem. Ściągnąć z patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak i gdy woda z niego odparuje, przyprawić go pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodać rozkruszoną fetę, wymieszać. Dodać rozdrobnionego łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na nich w środku farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska