Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa kminkowa...

Przedwojenne potrawy i ich nowoczesne interpretacje [PRZEPISY]

Zupa kminkowa

Receptura oryginalna:
Dwie łyżki masła, drobno pokrajaną marchew, seler i pietruszkę, dwie łyżki kminku podsmażyć chwilę, wsypać 4 łyżki mąki i smażyć aż zżółknie. Zalać wodą, mieszając zagotować. Pół godziny gotując posolić, zarumienić cukrem palonym, przecedzić przez serwetkę i wygrzaną dobrze wlać do wazy. Osobno podać grzaneczki uszatkowane i usmażone na maśle.

A. Teslar, Kuchnia polsko-francuska, Kraków 1910


Nowoczesna interpretacja receptury autorstwa Pawła Serafina, szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie:

marchew – 2 szt.
seler – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
masło – 40 g
kmin – 20 g
mąka – 200 g
chleb na grzankę
sól do smaku

Sposób przygotowania:
Warzywa tniemy w równą niedużą kostkę. Szklimy je delikatnie na maśle, dodajemy kmin i podlewamy 600 ml wody. Gotujemy delikatnie około 40 minut. Mąkę łączymy z taką ilością wody, aby powstały kładzione kluski, które zanurzamy bezpośrednio w zupie. Całość doprawiamy solą. Opcjonalnie serwujemy z grzanką z chleba.

Zobacz również

Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"

Z OSTATNIEJ CHWILI
Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"

Sława Sławno kontra Iskra 1 maja. Zdjęcia, wideo. Padł gol

Sława Sławno kontra Iskra 1 maja. Zdjęcia, wideo. Padł gol

Polecamy

Śmiertelny wypadek w Złockiem koło Muszyny. Drzewo przygniotło mężczyznę

Śmiertelny wypadek w Złockiem koło Muszyny. Drzewo przygniotło mężczyznę

Nocny wypadek pod Krakowem. Samochód uderzył w betonowy przepust. Jest osoba ranna

Nocny wypadek pod Krakowem. Samochód uderzył w betonowy przepust. Jest osoba ranna

Majówka z PTTK. Nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę

Majówka z PTTK. Nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę