Przepisem na domowe rogaliki podzieliła się z nami Patrycja Fudalewska-Jasińska.
Składniki na ciasto
- 5 szklanek mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- jajko do posmarowania
- ulubione zioła do posypania
Składniki na farsz I
- 1 papryka czerwona
- 100 g sera żółtego
- szczypior
- kabanosy/salami/szynka (opcjonalnie)
Składniki na farsz II
- 1/4 kostki sera feta
- 5 pomidorków suszonych
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać szklankę ciepłej wody i wsypać 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odłożyć na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Kiedy stanie się elastyczne, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie zająć się farszem. Paprykę i ser (wędlinę, kabanosy, salami) pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Drugi farsz to po prostu rozdrobniona feta i pocięte w paski pomidorki suszone.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić chwilę, podzielić na dwie części i rozwałkować. Okręgi ciasta podzielić na trójkąty. Posypać ciasto przygotowanymi farszami i zrolować od podstawy do czubka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 minut.
Wystudzić na kratce.
