1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej! Zaskocz swoich...
fot. pixabay.com

Na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej! Zaskocz swoich gości i przygotuj niesamowicie smaczne przekąski.

2 z 12
Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z...
fot. materiały prasowe

Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą

Składniki

1 główka czerwonej kapusty
0,5 kg mandarynek
świeża mięta pieprzowa
75 g orzechów Pinii Bakalland
60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej Bakalland)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut gotujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego Złote owoce, kilka liści mięty, czekamy aż bakalie delikatnie zmiękną i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii.
Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej smakować będzie podana w piknikowych słoiczkach.

3 z 12
Grillowane szaszłyki z serem Halloumi i suszonym mango...
fot. materiały prasowe

Grillowane szaszłyki z serem Halloumi i suszonym mango

Składniki (na 6 porcji)
250 g sera Halloumi
6 większych pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
świeży rozmaryn
2 łyżki oliwy
70 g Mango Bakalland
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Ser kroimy na większe kostki, cebulę w plasterki. Następnie na patyczki do szaszłyków nadziewamy wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki skrapiamy oliwą, przyprawioną solą, pierzem i odrobiną chili, a także roztartymi w dłoniach świeżymi listkami rozmarynu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy przez ok. 6 minut, aż wszystkie składniki delikatnie się przyrumienią.
Szaszłyki możemy przygotować również piekąc wszystkie składniki w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut.

4 z 12
Francuskie ślimaki...
fot. materiały prasowe

Francuskie ślimaki

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
2 gruszki
1 białko
1 opakowanie sałaty roszponki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Droga do Morskiego Oka. Kończy się remont, planują kolejny. Szlak będzie zamknięty

Droga do Morskiego Oka. Kończy się remont, planują kolejny. Szlak będzie zamknięty

Leszek Miller: Joanna Senyszyn byłaby najlepszą liderką lewicy

Leszek Miller: Joanna Senyszyn byłaby najlepszą liderką lewicy

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt

Zobacz również

Zderzenie autobusu z samochodem osobowym pod Krakowem. Utrudnienia w ruchu

Zderzenie autobusu z samochodem osobowym pod Krakowem. Utrudnienia w ruchu

7 stref dających 7 nowych szans rozwojowych - tak chce zmieniać się Toruń

7 stref dających 7 nowych szans rozwojowych - tak chce zmieniać się Toruń