
Na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej! Zaskocz swoich gości i przygotuj niesamowicie smaczne przekąski.

Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą
Składniki
1 główka czerwonej kapusty
0,5 kg mandarynek
świeża mięta pieprzowa
75 g orzechów Pinii Bakalland
60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej Bakalland)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut gotujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego Złote owoce, kilka liści mięty, czekamy aż bakalie delikatnie zmiękną i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii.
Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej smakować będzie podana w piknikowych słoiczkach.

Grillowane szaszłyki z serem Halloumi i suszonym mango
Składniki (na 6 porcji)
250 g sera Halloumi
6 większych pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
świeży rozmaryn
2 łyżki oliwy
70 g Mango Bakalland
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ser kroimy na większe kostki, cebulę w plasterki. Następnie na patyczki do szaszłyków nadziewamy wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki skrapiamy oliwą, przyprawioną solą, pierzem i odrobiną chili, a także roztartymi w dłoniach świeżymi listkami rozmarynu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy przez ok. 6 minut, aż wszystkie składniki delikatnie się przyrumienią.
Szaszłyki możemy przygotować również piekąc wszystkie składniki w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut.

Francuskie ślimaki
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
2 gruszki
1 białko
1 opakowanie sałaty roszponki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.