
Klasyczne sushi w orzechowej posypce
Składniki
200 g ryżu do sushi
½ kg świeżego tuńczyka
120 g serka Philadelphia
1 zielony ogórek
3 listki sushi nori
75 g Orzechów makadamia Bakalland
200 g Sezamu Bakalland
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka wasabi
2 łyżki sosu sojowego
5 płatków marynowanego imbiru w zalewie
Wykonanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy.
Łososia kroimy w paski, ogórka obieramy i kroimy w słupki. Na macie bambusowej układamy centymetrową warstwę ryżu, kładziemy na nim nori, a następnie przy dolnej krawędzi nori rozsmarowujemy warstwę serka Philadelphia, układamy na niej kawałki łososia i ogórka. Zawijamy w taki sposób, by nori i składniki znajdowały się w środku rolki, a ryż otaczał ją z zewnątrz. Gotowa rolkę kroimy na równe części, posypujemy sezamem i pokruszonymi orzechami makadamia. Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Składniki na hummus
1 puszka cieciorki
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
sól i pieprz do smaku
Składniki na sałatkę
3 duże pomidory
50 g Chrupiącej Sałatki Bakalland z żurawiną
2 marchewki
3 łyżeczki kaparów
natka pietruszki
sól i pieprz
Wykonanie
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków.
Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

Mus pomidorowo-żurawinowy – doskonały do mięs i sałatek
Składniki
1 kg soczystych pomidorów
150 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
1 szklanka soku malinowego
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki soli
kolorowy pieprz ziarnisty
Wykonanie
Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy sokiem z malin i odstawiamy na ok. 15 minut, aż żurawnia zmięknie. Gotową żurawinę dodajemy do pomidorów i gotujemy do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Następnie do gotowego musu dodajemy łyżkę octu balsamicznego i doprawiamy solą, na sam koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz. Mus odstawiamy do wystygnięcia.
Doskonale sprawdzi się jako sos do sałatek lub dodatek do mięs.

Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny
Składniki
5 dużych buraków
250 g sera koziego
250 ml mleka kokosowego
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g Wiśni suszonej Bakalland
1 szklanka soku z malin
5 suszonych pomidorów
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną.
W osobnym naczyniu mieszamy suszone owoce z sokiem z malin i odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus. Ser kozi kroimy w kostkę i mieszamy z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodajemy mus. Całość ozdabiamy posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.