9 z 12
Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących...
fot. materiały prasowe

Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących orzechów

Składniki

500 g polędwiczki wieprzowej
1 opakowanie miksu sałat
1 duże mango
100 g Mieszanki orzechów Bakalland
3 łyżki płynnego miodu
sok z połowy cytryny
100 gram sera koziego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Miks sałat wykładamy na talerze (lub do jednego większego naczynia). Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w paski polędwiczkę. Mango kroimy w kostkę i układamy na sałacie, ser kozi delikatnie ścieramy dodajemy posiekane orzechy i również układamy na pozostałych składnikach.
Tak samo postępujemy z upieczonymi plastrami polędwicy. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos: miód, sok z cytryny i musztardę mieszamy z sobą za pomocą energicznych ruchów, dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
Gotową sałatę polewamy sosem chwilę przed podaniem.

10 z 12
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i...
fot. materiały prasowe

Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i orzechami włoskimi

Składniki
500 g filetu z piersi kurczaka
250 g kiełków fasoli mung
1 kiść zielonego winogrona
1 opakowanie miksu sałat
75 g Orzechów Włoskich Chandler Bakalland
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
odrobina soli
kolorowy pieprz

Wykonanie

Miks sałat wykładamy do miski. Pierś kurczaka kroimy w paski doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do sałaty. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy razem z kiełkami do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy. Następnie do sałatki dodajemy połówki orzechów włoskich. Wszystko doprawiamy delikatnie solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Sałatkę polewamy sosem chwilę przed podaniem.

11 z 12
Wegetariańskie sushi z owocami i orzechami...
fot. materiały prasowe

Wegetariańskie sushi z owocami i orzechami

Składniki
100 g rukoli
100 g świeżego szpinaku
200 g ryżu do sushi
100 ml soku z buraka
1 mango
1 granat
75 g Orzechów pekan Bakalland
200 g tofu
1 ogórek
1 awokado
1 czerwona papryka
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka wasabi
2 łyżki sosu sojowego
5 płatków marynowanego imbiru w zalewie

Wykonanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy.
Do ostudzonego ryżu dodajemy pokruszone orzechy pekan. Ryż dzielimy na pół – jedną część mieszamy z sokiem z buraka, a drugą z posiekaną rukolą.
Warzywa, owoce i tofu kroimy w słupki. Nori umieszczamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Tworząc pierwszą rolkę, na nori rozkładamy warstwę ryżu z rukolą, pozostawiając 1 cm marginesu z góry i z dołu. Przy krawędzi ryżu układamy tofu, mango, paprykę i kilka liści szpinaku. Zawijamy tak, by nori zamknęły ryż i składniki w środku rolki.
Tworząc drugą rolkę, nori i barwiony sokiem z buraka ryż przygotowujemy dokładnie tak, jak wcześniej. Przy krawędzi ryżu układamy mango, paprykę, ogórka, awokado i kilka liści szpinaku. Całość zawijamy.
Gotowe rolki kroimy na równe kawałki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Oto małopolskie miasta rozwodników. Tu małżeństwa nie mają łatwo

Oto małopolskie miasta rozwodników. Tu małżeństwa nie mają łatwo

Podhale mówi „stop” dzikim rajdom. Nowe prawo uderzy w kierowców quadów i motocykli

Podhale mówi „stop” dzikim rajdom. Nowe prawo uderzy w kierowców quadów i motocykli

Polecamy

7 stref dających 7 nowych szans rozwojowych - tak chce zmieniać się Toruń

7 stref dających 7 nowych szans rozwojowych - tak chce zmieniać się Toruń

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt

Wieczór z Adrianem Zandbergiem w Krakowie. Mały Rynek wypełniony ludźmi

Wieczór z Adrianem Zandbergiem w Krakowie. Mały Rynek wypełniony ludźmi