
Jakie przekąski przygotować na Sylwestra 2024? Zobacz nasze propozycje na TOP 20 przekąsek na imprezę. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Znajdziesz tam przepisy na pyszne przekąski.

Wrapy z kurczakiem
Składniki:
5 tortilli
400 g piersi z kurczaka
1 duży ząbek czosnku
Szczypta oregano
Papryka wędzona
Sól, pieprz
Kilka suszonych pomidorów
5 łyżek kukurydzy konserwowej
¼ kapusty pekińskiej
Składniki na sos:
5 łyżek majonezu
1 duży ząbek czosnku
Szczypta soli i pieprzu
Szczypta ziół prowansalskich
1 łyżeczka natki pietruszki
Wykonanie wrapów
Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano, a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo-ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.
Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Paluchy serowe
Składniki
25 dag dobrego wiejskiego twarogu
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
Dodatkowo
1 rozmącone jajo
kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.
Przepis Agnieszki Sznajder

Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone
Składniki
10 dag łososia wędzonego
20 dag serka mascarpone
łyżka posiekanego koperku
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
cytryna
Wykonanie
Dokładnie wymieszać serek z koperkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na blacie rozłożyć plastry łososia i dokładnie rozsmarować na nich serek. Ostrożnie zwinąć w roladki. Każdą roladkę przewiązać gałązką szczypiorku.
Przekąskę serwować na eleganckim półmisku w towarzystwie cytryny pokrojonej na ósemki
Przepis Janiny Czai