
Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
Składniki
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania
Wykonanie
Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki + do podsypywania
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,4 ml gęstej śmietany
1 i 1/2 kostki masła
4 żółtka
4 jajka
10 dag drożdży
Składniki na farsz
1 i 1/2 kg pieczarek
duży por
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo
żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek lub sezam do posypania
Wykonanie
Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Przepis Koła Gospodyń z Konaszówki

Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza
Składniki:
1/2 kg mąki
niepełna łyżka cukru
niepełna łyżeczka soli
125 ml oleju
0,25 ml wody letniej
150 g drożdży
Składniki na nadzienie:
biała cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
10 plasterków salami
10 plasterków boczku wędzonego
10 zielonych oliwek
pomidor
świeżo mielony pieprz
żółtko
łyżka mleka
Wykonanie:
Drożdże włożyć do miski, dodać cukier, 2 łyżki letniej wody oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn przelać do misy miksera, dosypać pozostałą mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrobić ciasto, tak by było lśniące i jednolite. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście ułożyć na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawić całość pieprzem. Ciasto zawinąć ciasno w rulon.
Formę metalową do muffinek wysmarować olejem. Ciasto pokroić w plastry, każdy około 2-3 cm grubości. włożyć do otworów na muffiny. Każdy kawałek posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 st. Ciasto będzie rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Piec około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis Ulli Pałki

Crostini. Pyszne włoskie kanapeczki
Składniki:
250 g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 bagietka
1 łyżeczka chrzanu
rukola
olej do smażenia
świeżo zmielony pieprz czarny ziarnisty
świeżo zmielony pieprz zielony ziarnisty
rozmaryn
sól
kremowy serek do posmarowania (zamiast oliwy i czosnku)
Wykonanie:
Wołowinę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem czarnym i pieprzem zielonym oraz rozmarynem. Olej rozgrzać na patelni, smażyć mięso po ok. 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Odstawić na talerz. Po ok. 3 minutach pokroić mięso na cienkie paski. Bagietkę pokroić na małe kanapeczki, grillować na chrupko. Serek wymieszać z chrzanem, posmarować pieczywo. Ułożyć po plasterku wołowiny, posypać ją świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość udekorować rukolą.