
Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i serem
Składniki
1 płat ciasta francuskiego
8 małych pieczarek
pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
8 plasterków sera rolada ustrzycka
2 łyżki cebulki zapiekanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 małe jajko
łyżka sezamu sól, pieprz
Wykonanie
Płat ciasta francuskiego podzielić na 8 kawałków. Każdy posmarować w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg położyć plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Posolić i popieprzyć.
Trzy posmarowane rogi zlepić ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
Do tak przygotowanej koperty wsypać po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Piklowe koreczki sylwestrowe
1 słoiczek piki (kukurydzy, cebulki, ogóreczków)
10 dag żółtego sera
10 dag szynki konserwowej
1 duże jabłko
wykałaczki
Wykonanie
Składniki pokroić na koreczki, nabić na wykałaczki. Koreczki wbić w jabłko, aby dobrze było po nie sięgać.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Koreczki z salami, marynowanych warzyw i sera pleśniowego
Składniki:
opakowanie salami w przyprawach
kilka kromek pumpernikla
papryka marynowana
oliwki czarne
ogóreczki konserwowe
200 g sera pleśniowego
Przygotowanie:
Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami – spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.

Tortille z łososiem, żółtym serem, sałatą i papryką
Składniki:
4 tortille
300 g wędzonego łososia w plastrach
1 czerwona papryka
100 g sałaty: roszponki lub rukoli
8 plastrów żółtego sera
250 g sera typu feta
50 g Delmy Maślany smak
Wykonanie:
Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą na gładką masę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.