
Proste i szybkie roladki z tortilli z łososiem lub szynką
Składniki
3 tortille
250-300 g wędzonego łososia
lub plastry dobrej szynki
opakowanie śmietankowego serka
sałata
świeży koperek
Wykonanie
Każdą tortillę posmarować serkiem. Ułożyć plastry łososia lub szynki. Posypać porwaną w palcach sałatą. Oprószyć posiekanym koperkiem. Tortille mocno zrolować. Można owinąć folią spożywczą i schować na trochę do lodówki. Kroić na plastry.
Przepis Iwony Borowiec

Rybne kuleczki do czipsów
Składniki
wędzona makrela
50 g sera feta
czerwona cebula
4 łyżki kukurydzy
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
opakowanie ulubionych chipsów
Wykonanie
Z makreli ściągnąć skórę, wyciągnąć kręgosłup i oddzielić ości od mięsa.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, kukurydzę, fetę, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Zgnieść widelcem łącząc wszystkie składniki.
Z farszu formować niewielkie kuleczki.
Na talerzu ułożyć chipsy, na każdy położyć kuleczkę i posypać pokruszonymi chipsami.
Przepis Pauliny Nosek

Krążki cebulowe, czyli onion rings
Składniki
2 duże, słodkie cebule (np. czosnkowe)
2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Cebulę obrać z wierzchniej skórki i pokroić w plastry grubości około pół centymetra. Ściągnąć największe okręgi, a sam środek odłożyć do innego dania. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać około pół litra oleju.
Następnie do dużej miski wbić jajka, dodać pół łyżeczki soli i chwilę ubijać. Dodać świeżo zmielony pieprz oraz mleko. Dosypać mąkę i bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać.
Zamaczać krążki cebulowe i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podawać z ulubionym sosem.
Przepis Pauliny Nosek

Muffiny pizzowe
Składniki
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki lnu mielonego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka suszonej cebuli
szczypta ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki soli
200 g kabanosów z chili
200g sera wędzonego w kawałku
1-2 szklanki wody
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dodać więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut, aż do suchego patyczka. Podawać po ostygnięciu.
Przepis Andżeliki Knop