
Przekąski na Sylwestra 2024! Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 15 najlepszych przepisów!

Szybkie szaszłyki z sera, szynki parmeńskiej i pomidorków Iwony Borowiec
Składniki
opakowanie szynki parmeńskiej
opakowanie mozarelli w kulkach
opakowanie pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
Wykonanie
Na krótkie patyki do szaszłyków lub burgerów nadziać na przemian składniki, przeplatając je plastrem szynki jak na zdjęciu. Nie zapomnieć o listkach bazylii. Podawać na liściach sałaty. Idealne z dodatkiem domowego pesto.

Proste smakowite tortille Roberta Muzyczki
Składniki
3 placki tortilli
3 serki smakowe: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy (np. MSM Mońki )
sałata strzępiasta czerwona i zielona
pieczarki świeże
szynka w plasterkach
szczypior
Wykonanie
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

Ślimaczki wytrawne z ciasta francuskiego Roberta Muzyczki
Składniki
200 g szynki parzonej
200 g świeżych pieczarek
2 łyżki oleju
200 g sera Podlaskiego MSM Mońki
150 g kapusty pekińskiej
4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
pieprz do smaku
2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
Wykonanie
Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) na złoty kolor.
Podawać z ulubionym zimnym sosem, na przykład czosnkowym.