5 z 17
Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i serem Joanny Tokarz

Składniki
1 płat ciasta francuskiego
8 małych pieczarek
pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
8 plasterków sera rolada ustrzycka
2 łyżki cebulki zapiekanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 małe jajko
łyżka sezamu sól, pieprz

Wykonanie
Płat ciasta francuskiego podzielić na 8 kawałków. Każdy posmarować w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg położyć plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Posolić i popieprzyć.
Trzy posmarowane rogi zlepić ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
Do tak przygotowanej koperty wsypać po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.

6 z 17
Zawijasy pieczarkowo-boczkowe Roberta Muzyczki...
fot. Fot. archiwum

Zawijasy pieczarkowo-boczkowe Roberta Muzyczki

Składniki
12 świeżych, dużych pieczarek
200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
12 plasterków wędzonego boczku surowego
grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200 stopni aż do ładnego zrumienienia boczku.

7 z 17
Smakowe roladki twarogowe Roberta Muzyczki...
fot. Fot. archiwum

Smakowe roladki twarogowe Roberta Muzyczki

Składniki
500 g Twarogu Wiejskiego (np. od OSM Piątnica)
sól do smaku
ulubione dodatki np.: prażona cebulka, szczypiorek, koperek, papryka słodka lub ostra, suszone lub świeże zioła, uprażone ziarna sezamu, orzeszki zmielone

Wykonanie
Twaróg doprawić do smaku solą i dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Suchymi dłońmi uformować wałek gruby na około 6 cm i ułożyć go na brzegu szerokiej folii spożywczej. Rozpłaszczyć dłonią na ok. 1 cm, a następnie wyrównać nożem brzegi. Na brzeg twarogu wyłożyć np. posiekane zioła, a obok pas np. zmielonych orzeszków i pomagając sobie folią całość zrolować. Następnie rozwinąć, posypać z każdej strony kolejnym składnikiem i ponownie zawinąć pozostawiając folię owiniętą wokół sera. Tak przygotowaną rolkę włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym wyciągnąć i ostrym nożem pociąć razem z folią na poręczne krążki.

8 z 17
Domowe rogaliki z paprykowym nadzieniem Patrycji...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Domowe rogaliki z paprykowym nadzieniem Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki na ciasto 
5 szklanek mąki pszennej
20 g drożdży
3 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka cukru lub miodu
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
jajko do posmarowania
ulubione zioła do posypania
 
Składniki na farsz I  
1 papryka czerwona
100 g sera żółtego
szczypior
kabanosy/salami/szynka (opcjonalnie)
 
Składniki na farsz II 
1/4 kostki sera feta
5 pomidorków suszonych

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać szklankę ciepłej wody i wsypać 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odłożyć na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Kiedy stanie się elastyczne, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
W międzyczasie zająć się farszem. Paprykę i ser (wędlinę, kabanosy, salami) pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Drugi farsz to po prostu rozdrobniona feta i pocięte w paski pomidorki suszone.  
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić chwilę, podzielić na dwie części i rozwałkować. Okręgi ciasta podzielić na trójkąty. Posypać ciasto przygotowanymi farszami i zrolować od podstawy do czubka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 minut. 
Wystudzić na kratce.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

NOWE
Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Zobacz również

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?