
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na tatara
5 matiasów solonych
15 sztuk pieczarek marynowanych
3 ogórki konserwowe
3 strąki papryki czerwonej marynowanej
1 pomarańcza
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pomarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.

Tartaletki z kremem łososiowym Justyny Kalemby
Składniki
20 dag wędzonego łososia
20 dag serka śmietankowego
łyżka masła
pół pęczka cebulki dymki
sól i pieprz
tartaletki z kruchego ciasta
Wykonanie
Łososia drobno pokroić i wymieszać z masłem oraz serkiem. Dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przy pomocy szprycy cukierniczej kremem wypełnić tartaletki.

Włoskie pizzerinki z kiełbasą i warzywami na patelnię Aleksandry Faiks
Składniki
40 dag mąki
40 g drożdży
200 ml ciepłej wody
olej
pół paczki warzyw na patelnię
15 dag sera żółtego
15 dag kiełbasy wiejskiej
15 dag szynki
100 ml przecieru pomidorowego domowego pomieszanego z koncentratem w małej puszce
cebula
zioła prowansalskie, pieprz, sól
Wykonanie
Zagnieść mąkę z rozdrobnionymi drożdżami, ciepłą wodą, szczyptą soli i 2 łyżkami oleju. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Warzywa podsmażyć na patelni. Pokroić pozostałe składniki, a gotowe warzywa odsączyć z oleju. Ciasto podzielić na 5 części, uformować pizzerinki. Posmarować sosem pomidorowym (zmieszany domowy przecier z koncentratem, pieprzem i ziołami prowansalskimi). Następnie ułożyć trochę sera, na to warzywa, szynkę, kiełbasę i znowu ser. Piec 15 minut w 180 stopniach, ostatnie 5 minut z termoobiegiem.

Krążki cebulowe, czyli onion rings Pauliny Nosek
Składniki
2 duże, słodkie cebule (np. czosnkowe)
2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Cebulę obrać z wierzchniej skórki i pokroić w plastry grubości około pół centymetra. Ściągnąć największe okręgi, a sam środek odłożyć do innego dania. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać około pół litra oleju.
Następnie do dużej miski wbić jajka, dodać pół łyżeczki soli i chwilę ubijać. Dodać świeżo zmielony pieprz oraz mleko. Dosypać mąkę i bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać.
Zamaczać krążki cebulowe i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podawać z ulubionym sosem.