
Muffiny pizzowe Andżeliki Knop
Składniki
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki lnu mielonego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka suszonej cebuli
szczypta ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki soli
200 g kabanosów z chili
200g sera wędzonego w kawałku
1-2 szklanki wody
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dodać więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut, aż do suchego patyczka. Podawać po ostygnięciu.

Miniwrapy na dwa sposoby Aleksandry Faiks
Składniki
placki tortilli
sałata
pomidor
100 g szynki
100 g sera
pojedyncza pierś z kurczaka
szczypiorek
serek kanapkowy czosnkowy
majonez
keczup
przyprawy do marynowania kurczaka
Wykonanie
Kurczaka zamarynować w papryce słodkiej, chilli, pieprzu i soli. Usmażyć. Podgrzaną tortillę posmarować majonezem, ułożyć sałatę, kurczaka, pomidora i polać keczupem. Tortillę zwinąć ciasno i pokroić na „plastry”, spinając je wykałaczkami. Tortillę z szynką przygotować podobnie. Placek posmarować serkiem, ułożyć szynkę, ser i posypać szczypiorkiem. Resztę zrobić tak, jak w poprzedniej wersji.

Wytrawne ptysie Agnieszki Delkowskiej
Składniki na ptysie
szklanka mąki
szklanka wody
pół kostki masła dobrej jakości (100 g)
3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera
4 jajka
Składniki na mus z awokado
2 ładne awokado
sok z połowy cytryny
ser feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na coś odtłuszczonego typu kanapkowego)
pęczek szczypiorku
jedna cebula czerwona drobno pokrojona
dwie łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie
Do rondla (najlepiej pokrytego teflonem, może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, w czym potrawa nie przywiera, wlać wodę i wrzucić masło.
Mieszać aż masło się rozpuści i zabulgota wody. Wtedy szybkim ruchem wsypać szklankę mąki, zestawić z palnika i wymieszać energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel postawić na mały ogień i cały czas mieszać (2-3 minuty), żeby się mąka zaparzyła. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić.
Jak już będzie ostudzone, wbijać po jajku i mikserem wkręcać je w ciasto. Robi się fajne, gęste ciasto. Do niego wrzucić ser i wymieszać.
Zacząć formować ptysie. Jeśli macie rękaw cukierniczy, to sprawa prosta, założyć końcówkę i wycisnąć dowolne kształty. Jak nie macie, to też nic się nie dzieje. Małą łyżeczką ułożyć na blaszce w miarę równe kulki. Ptysie rosną, więc należy zachować spore odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
Mus. Ser oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado zblendować razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu, to ostrożnie go dodać. Do musu dokładamy posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku.
Ptysie przekrojone na pół faszerować sporą ilością musu i nakryć drugą połówką. W mus wcisnąć pół plasterka świeżego ogórka.

Roladki z wędzonego łososia Janiny Czai
Składniki
kilka plastrów łososia
6 jajek na twardo
1 serek ricotta
koperek, szczypiorek, pieprz
Wykonanie
Plastry łososia (pokrojone cienko jak na carpaccio) rozłożyć na folii tak, żeby na siebie nachodziły.
Jajka drobno posiekać, dodać serek ricotta i posiekany koperek ze szczypiorkiem (w ilości wedle uznania), doprawić pieprzem.
Gotową masę wyłożyć na łososia i delikatnie zwijać w rulon (dzięki folii łosoś powinien gładko odchodzić od powierzchni)
W postaci rulonika włożyć do lodówki lub zamrażalki i schłodzić.