https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Ryżowe kanapki z awokado i szpinakiem [PRZEPIS]

mad
Ryżowe kanapki z awokado i szpinakiem to pomysł na nietypową przekąskę.
Ryżowe kanapki z awokado i szpinakiem to pomysł na nietypową przekąskę. Fot. materiały prasowe
Szukasz pomysłu na nietypowe przekąski? Znudziły Ci się zwykłe kanapki? Ryżowe kanapki z awokado i szpinakiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Zobacz przepis!

Brązowy ryż, awokado, szpinak i ogórek. Samo zdrowie! Zobacz przepis na nietypowe kanapki.

Składniki (na 8 kanapek):

  • 200 g ryżu brązowego np. Britta (2 saszetki)
  • 4 suszone wodorosty nori do sushi
  • 1 awokado
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 świeży ogórek
  • sos sojowy, majonez, wasabi lub Sriracha do smaku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka sezamu

Wykonanie:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie odczekać, aż ostygnie.
Awokado i ogórka pokroić w słupki ok. 1 cm grubości.
Wodorosty nori rozłożyć na blacie, a następnie ułożyć warstwę ryżu o wielkości ok 5x5 cm i posmarować go ulubionym sosem i posypać sezamem.
Na ryżu ułożyć liście szpinaku i warzywa pokrojone w słupki. Nori zawinąć w kopertę, skropić sokiem z cytryny.
Koperty zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki. Przed podaniem przekroić na pół.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska