Brązowy ryż, awokado, szpinak i ogórek. Samo zdrowie! Zobacz przepis na nietypowe kanapki.
Składniki (na 8 kanapek):
- 200 g ryżu brązowego np. Britta (2 saszetki)
- 4 suszone wodorosty nori do sushi
- 1 awokado
- garść świeżych liści szpinaku
- 1 świeży ogórek
- sos sojowy, majonez, wasabi lub Sriracha do smaku
- 1 cytryna
- 1 łyżka sezamu
Wykonanie:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie odczekać, aż ostygnie.
Awokado i ogórka pokroić w słupki ok. 1 cm grubości.
Wodorosty nori rozłożyć na blacie, a następnie ułożyć warstwę ryżu o wielkości ok 5x5 cm i posmarować go ulubionym sosem i posypać sezamem.
Na ryżu ułożyć liście szpinaku i warzywa pokrojone w słupki. Nori zawinąć w kopertę, skropić sokiem z cytryny.
Koperty zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki. Przed podaniem przekroić na pół.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:

Wideo