Paryżanka z grilla

Przygotowując się do niespodziewanej imprezy warto wykorzystywać proste rozwiązania. Znakomitym pomysłem na ekspresowe i smaczne grillowanie są podpieczone na ruszcie bagietki. To świetna baza do zrobienia przepysznych propozycji na szybko, które idealnie sprawdzą się na letnie upały. Wystarczy przeciąć bagietkę na pół, dodać plasterek zgrillowanego bakłażana, paprykę, ser feta i pyszna przekąska gotowa.
Dobrym dodatkiem do dań mięsnych rodem z Francji będzie też podpieczona bułeczka z plastrem sera camembert prosto z grilla, łyżeczką sosu z żurawiny i… gotowe!
Żar tropików: sałatka z kawałkami grillowanego ananasa i kurczaka, dodatkiem awokado i papryczką chili

Letni czas to także odpowiednia pora na bardziej egzotyczne danie. Zaproponujcie swoim gościom smakowity kęs tropików – sałatkę z kawałkami grillowanego ananasa i kurczaka, dodatkiem awokado i papryczką chili, podaną w placku tortilli. Znajomi będą zachwyceni!
Do szybkiego grillowania świetnie nadadzą się gotowe placki tortilli, które wystarczy przypiec przez kilka minut uzyskując niezwykle chrupiące, złociste ciasto.
Warto pamiętać też o przygotowaniu smacznej wersji wegetariańskiej: do tortilli dorzućmy delikatny serek tofu i świeże warzywa, np. ogórki i czerwoną cebulę. Taka lekka mieszanka z pewnością zasmakuje gościom w ciepłe, czerwcowe dni.
Składniki na 4 porcje:
- pierś z kurczaka – 500 g
- sałata lodowa – pół główki
- świeży ananas – 8 plastrów
- miód – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sok z cytryny – 4 łyżki
- awokado – 2 sztuki
- pomidor – 4 sztuki
- papryczka chilli – 1 sztuka
- placki do tortilli (np. Dan Cake) – 4 sztuki
- sól i pieprz – do smaku
Wykonanie:
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę.
Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cząstki piersi z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Fiesta w ogrodzie – przekąski w stylu meksykańskim

Jako grillowe danie świetnie sprawdzą się też przekąski w stylu meksykańskim. Przykład? Mini bułeczki do hot-dogów z kiełbaską opieczoną na grillu, ogórkiem, papryczką chili i przyprawionym (najlepiej na ostro) mięsem mielone – taki posiłek zwiastuje prawdziwą kulinarną fiestę! Z kolei, wegetarianom podać możecie grillowane hot-dogi z korniszonami, rukolą, kaparami i parówkami sojowymi.
Mini hot dogi są też świetną propozycją dla odwiedzających nas dzieci, które szybko zaspokajając głód, będą mogły oddać się całodniowej zabawie w ogrodzie!
