https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Tajlandii w twojej kuchni - rozgrzewająca zupa curry i szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

opr. Magda Smoleń
Kuchnia tajska jest elastyczna i otwarta na różnorodność, więc nie bójmy się odważnych kombinacji smaków.
Kuchnia tajska jest elastyczna i otwarta na różnorodność, więc nie bójmy się odważnych kombinacji smaków. Fot. materiały prasowe
Tajska kuchnia, w której pikantne smaki przełamują się ze słodkimi smakami mango i ananasa i aromatycznymi przyprawami jest doskonałą propozycją kulinarną na chłodne jesienne dni. Zobacz przepisy na szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli oraz rozgrzewającą zupę curry z suszonym ananasem.

Spis treści

Tajlandia to niezwykle malowniczy kraj, który zachwyca turystów bogactwem barw, niespotykaną nigdzie indziej przyrodą, pięknymi tradycjami i bogatą kulturą, która przenika codzienne życie mieszkańców. Ten egzotyczny rejon świata, mieni się złotem, zielenią i szafranem. To właśnie tam dojrzewają również najlepsze ananasy i mango, które w pełnym słońcu nabierają złocistych barw.

Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli.
Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 140 g Mango Bakalland
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 owoc granatu

Dodatkowo

  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie
Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę i czosnek do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.

Rozgrzewająca zupa curry z suszonym ananasem

Rozgrzewająca zupa curry z suszonym ananasem.
Rozgrzewająca zupa curry z suszonym ananasem. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 limonka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g ananasa Bakalland
  • pół szklanki kukurydzy z puszki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • świeża kolendra
  • szczypta curry
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
W większym garnku przez 3 minuty podsmażamy na oleju pastę curry i dodajemy pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Wszystko podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do składników dodajemy pokrojoną paprykę i ananasa, smażymy jeszcze wszystko przez ok. 4 minuty. Do podsmażonych składników wlewamy bulion i zagotowujemy, a następnie dodajemy czosnek i kukurydzę. Wszystko doprawiamy sosem sojowym, szczyptą curry, solą i pieprzem oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przed podaniem dodajemy do zupy świeżą kolendrę i skrapiamy wszystko limonką.

Polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska