Aloo gohbi (aloo to ziemniaki, natomiast gobi to kalafior) to wegetariańskie danie z subkontynentu indyjskiego, przyrządzane z ziemniaków, kalafiora i indyjskich przypraw.
Aloo gohbi najczęściej podaje się z mięsem pieczonym w tandoor oraz chlebkami naan, chapati lub roti. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je jako samodzielne danie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Danie można też przygotowywać z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! A jaki efekt wizualny! Skusicie się?
Aloo gohbi
Składniki dla dwóch osób
- ziemniaki – 2 sztuki
- pomidor – 2 sztuki
- kalafior – 1/4 sztuki
- zielona papryczka chili – 1 sztuka
- czosnek -2 ząbki
- garam masala – 1 łyżeczka
- mielona kolendra – 1łyżeczka
- kumin – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1łyżeczka
- imbir – 1 szczypta
- masło ghee – 1 łyżka
Wykonanie
Obrane, umyte ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut.
Umytego i podzielonego na różyczki kalafiora blanszujemy około 10 minut we wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy.
Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną papryczkę chili. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Wrzucamy zblanszowanego kalafiora, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Polecamy też inne przepisy:
